NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Nieuws   |  Inloggen

Nieuws
 

Nationale Fiets Telweek: doe mee

woensdag 7 september 2016
De Nationale Fiets Telweek organiseert in de derde week van september het grote nationale fietsonderzoek. Door middel van een onderzoeksapp wordt het dagelijkse fietsgedrag van deelnemers één week lang in kaart gebracht. De vergaarde data wordt gebruikt door overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties om ons fietsnetwerk te verbeteren. Om goed zicht te hebben op de huidige uitdagingen in het fietsverkeer, roepen we zoveel mogelijk mensen op om mee te doen door vanaf nu de gratis app te downloaden. Ook jij kunt meedoen.

Eén week tellen
De Fietstel-app registreert één week lang van 19 t/m 25 september het fietsgedrag van deelnemers in Nederland, om in kaart te brengen welke routes zij fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties krijgen na afloop van de Fiets Telweek beschikking over de verkregen fietsdata (geanonimiseerd). Met nieuwe inzichten in het gebruik van hun fietsnetwerk kunnen ze acties ondernemen om het plaatselijke fietsverkeer te verbeteren en het fietsen – zowel binnen als buiten steden – prettiger en veiliger te maken. Het onderzoeken van fietsgedrag op deze wijze en schaal is uniek in de wereld.

Inzichten verrijken na een geslaagde 2015 editie
Fiets Telweek 2015 was met 50.964 deelnemers een groot succes en leidde al tot de eerste verbeteringen. Zo ontstond een veel beter beeld van plekken waar zogenaamde fietsfiles ontstaan, waarna bijvoorbeeld verkeerslichten anders zijn afgesteld om fietsers vaker groen licht geven. Dit jaar hoopt de Fiets Telweek het onderzoek op een nog grotere schaal uit te kunnen voeren. Door de onderzoeksresultaten van dit jaar te vergelijken met vorig jaar ontstaat beter inzicht in het effect van deze investeringen op het fietsgedrag. Daarnaast wordt er extra aandacht besteed aan fietsnetwerken buiten de steden door een actie gericht op middelbare scholieren.

Fiets je mee?
Meten is weten én verbeteren. Hoe meer fietsers meedoen, hoe meer waardevolle informatie er wordt verzameld. Daarom wordt heel Nederland gevraagd om zich aan te melden. Dit kan door de Fietstel-app op een smartphone te downloaden (Google Play Store (Android) of iTunes App Store (Apple iOS)) en vrienden erop attent te maken om dit ook te doen. Op 19 september begint de app het persoonlijke fietsgedrag automatisch te meten. Het onderzoek duurt een week. Om mee te tellen hoeven deelnemers in die week alleen met locatievoorzieningen aan op de fiets te stappen!

Gebruik van de app
De Fietstel-app is vanaf nu gratis te downloaden via de Google Play Store (Android) of iTunes Appstore (Apple iOS). De Fietstel-app meet verplaatsingen alleen tijdens de Fiets Telweek van maandag 19  t/m zondag 25 september 2016. De app start en stopt het meten automatisch. Deelnemers hoeven enkel hun locatievoorzieningen aan te zetten. De verzamelde data wordt anoniem verwerkt en is enkel beschikbaar als open data voor het Fiets Telweek onderzoek. Persoonsgegevens worden niet gedeeld met andere partijen.
 


Tags:

<< Terug naar nieuwsberichten  

 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer