NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Nieuws   |  Inloggen

Nieuws
 

Biertje?

donderdag 3 september 2015
Alcohol en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In teamsport spreekt men vaak van de derde helft, het moment dat de wedstrijd onder het genot van een biertje wordt nabesproken. In het wielrennen is het voor veel mensen een gewoonte om een Belgisch biertje te drinken na de tocht. Wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam?

Alcohol bevat energie. Eén gram alcohol bevat 1,5 keer zoveel energie als één gram koolhydraten. Het lichaam beschouwt alcohol als giftig en wil er zo snel mogelijk van af. Dit doet het lichaam door het af te breken met behulp van stoffen die ook bij de vetverbranding worden gebruikt. Vroeger dacht men dat alcohol een goede brandstof was voor het lichaam tijdens inspanning. Er zijn verhalen bekend van wielrenners die bier of champagne in hun bidon hadden tijdens de koers. Inmiddels weten we wel beter.


Verzuring
De afbraak van alcohol verloopt tijdens inspanning moeizaam, omdat melkzuur, dat we tijdens intensieve inspanning produceren, zo snel mogelijk moet worden afgebroken, wat de afbraak van alcohol remt, aangezien de afbraak van beiden stoffen gedeeltelijk via het zelfde mechanisme verloopt. Het is zelfs zo dat bij consumptie van een kleine hoeveelheid alcohol ook de afbraak van melkzuur lijkt te vertragen. Dit betekent dat beide stoffen minder snel worden afgebroken. Hierdoor neemt de kans op verzuring toe en zolang alcohol niet wordt afgebroken, circuleert het in het bloed, waardoor de coördinatie afneemt en het lichaam in grotere mate onder invloed is.


Vocht aanvullen
Na inspanning is het belangrijk om vocht en koolhydraten aan te vullen en dient de eiwitvoorraad weer op peil te worden gebracht. Maar, als men eenmaal onder invloed is dan verschuiven de prioriteiten. Dus wil je toch graag een biertje drinken, is het advies om vooraf alvast herstelmaatregelen door te voeren. Dit betekent dat je 1-2 gram per kilogram aan koolhydraten dient in te nemen in het eerste uur na de tocht. Dit kan als sportdrank, maar ook in de vorm van vaste voedingsmiddelen. Daarnaast dient het grootste verlies aan vocht te worden aangevuld, hiervoor kunnen bijvoorbeeld het uitfietsen en het douchen worden gebruikt.
Hoeveel er aan vocht moet worden aangevuld, verschilt per individu en de omstandigheden. Doorgaans is het advies om 150% van het verloren gewicht aan te vullen in vocht, hiervoor komen alle niet-alcoholhoudende dranken in aanmerking. 
 


Tags: Tips | voeding | Training

<< Terug naar nieuwsberichten  

 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer